• Nieudana impreza sylwestrowa? Złóż reklamację.
  • Nietrafiony prezent? Zwrot zależy od dobrej woli sprzedawcy.
  • Fajerwerki? Nie kupuj z niepewnych źródeł, czytaj instrukcję.

Wypowiedź zastępcy mazowieckiego wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej Renaty Jezierskiej
Wypowiedź zastępcy mazowieckiego wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej Renaty Jezierskiej


Wypowiedź rzecznika prasowego UOKiK Małgorzaty Cieloch
Wypowiedź rzecznika prasowego UOKiK Małgorzaty Cieloch


Zobacz więcej materiałów multimedialnych

Wspaniałych prezentów na Boże Narodzenie i szampańskiej zabawy sylwestrowej – tego życzy Państwu Urząd Ochrony Konkurencji i

  • Prezes UOKiK ostrzega: uważaj na oszustwa i „inwestycje” alternatywne, które mogą wykorzystywać model piramid finansowych.
  • Mogą kusić „inwestycjami” w złoto, diamenty, grunty, odpady, kryptowaluty, udostępnianie reklam, przedmioty kolekcjonerskie, jak np. alkohole lub zegarki.
  • Uważaj na oferty obiecujące duży i szybki zysk – nie zarobisz, stracisz pieniądze, popadniesz w długi.

W internecie, w tym w mediach społecznościowych, w innych środkach przekazu oraz na tzw. „eventach”

  • Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb, owoców morza i przetworów z nich.
  • Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni.
  • Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi, karpia czy łososia. Problem w tym, jak kupić dobrą rybę? Wybrać świeżą, mrożoną, a może w marynacie? Kontrola Inspekcji Handlowej na zlecenie UOKiK wykryła, że w sklepach jest pełno nieprawidłowości – od zbyt dużej warstwy glazury (lodu) w

  • Wieprzowina w tatarze wołowym, substancje dodatkowe E- w białej kiełbasie, których nie powinno być.
  • Inspekcja Handlowa sprawdziła surowe mięso i jego wyroby.
  • Inspektorzy zakwestionowali produkty sprzedawane w 70 sklepach na 168 sprawdzonych.

Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka).

Kontrola mięsa

Inspektorzy sprawdzili 168 sklepów i hurtowni w całej Polsce, kwestionując produkty

  • UOKiK zbadał w laboratoriach jakość masła.
  • Mimo wysokiej ceny masło nie jest fałszowane tłuszczami roślinnymi. To dobra informacja.
  • Wątpliwości wzbudza nieznacznie przekroczona zawartość wody.

Kostka masła – nawet w dyskontach i hipermarketach – to od kilku miesięcy wydatek ok. 5-7 zł. W związku z dużymi podwyżkami cen Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przygląda się sprzedaży tego produktu.

- Sprawdzamy mechanizmy rynkowe, które mogły doprowadzić do wzrostu cen. Zbadaliśmy także