W czwartek, 22 marca br., w sali konferencyjnej Powiatowej Biblioteki Pedagogicznej, odbyła się uroczysta promocja albumu pt. „Regionalne Specjały Powiatu Skarżyskiego”.

W publikacji zaprezentowano 10. Kół Gospodyń Wiejskich oraz Zespołów Pieśni i Tańca z terenu powiatu wraz z  trzydziestoma przygotowanymi przez nich potrawami.

W wydarzeniu udział wzięli przedstawiciele wszystkich Kół i Zespołów, których przepisy umieszczono w albumie, w sumie ok. 100 osób.  W promocji publikacji uczestniczyli również: Jerzy Żmijewski ‒ Starosta Skarżyski, Katarzyna Bilska, Członek Zarządu Powiatu Skarżyskiego, Cezary Błach, Burmistrz Miasta i Gminy Suchedniów oraz Agnieszka Winiarska ‒ Sekretarz Miasta Skarżyska-Kamiennej.

 

W wydawnictwie „Regionalne Specjały Powiatu Skarżyskiego” zaprezentowano:

Zespół Pieśni i Tańca "Sorbin" wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich w Sorbinie ze staropolskimi przepisami na „Gęś nieźle nadzianą” „Gryskę”, „Kwaskówkę kuźnicką”.


Zespół Ludowy "Kuźniczanki" z pomysłem na „Kapuściane żeberka”, „Zacierkę”, „Pijaną kurkę”.

Koło Gospodyń Wiejskich "Łącznianie" z propozycją „Dyniowych pierożków”, „Przysmaku zielarza” czy też „Kotletów jaglanych”.


Koło Gospodyń Wiejskich w Osełkowie z przepisami na „Ciasto Shrek”, „Osełkowskie gołąbki”, „Ziemniaczaną fantazję Terni”.


Koło Gospodyń Wiejskich "Aktywne Kobiety" z pomysłem na „Warkocze z polędwiczek”, „Ananasa w galarecie”, „Zagórzański mech”.


Koło Gospodyń Wiejskich "Zagórzanki" z tradycyjnymi przepisami na „Porcelanowy sernik”, „Królika w potrzasku”, „Groch z kapustą”.


Stowarzyszenie "Michniowianie" z przepisami na „Pierogi spod tasaka”, „Gołąbki Ale jaja”, „Żołądkowy zawrót głowy”.


Koło Gospodyń Wiejskich "Mostkowianki" wraz z Zespołem Pieśni i Tańca "Skokotliwi" z pomysłem na „Kaczkę w przebraniu”, „Pazibrodę”, „Kładzioki”.


Koło Gospodyń Wiejskich w Grzybowej Górze z propozycją „Placka spod kamienia”, „Kaszanioka”, „Bimbołów”.


Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym z przepisem na „Pasztet z topinamburu”, „Chłopski rarytas”, „Parzybrodę”.

Na przybyłych czekał słodki poczęstunek ‒ „Porcelanowy sernik” i „Zagórzański mech”, przygotowane przez uczniów Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Skarżysku-Kamiennej, według przepisów pochodzących z albumu.

Publikacja przygotowana i opracowana została przez Wydział Promocji, Kultury, Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Skarżysku-Kamiennej, wydana ze środków promocyjnych budżetu powiatu skarżyskiego.

DSC 7122DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091DSC 7091

skarzyski-powiat-z-widokiem