Koło Gospodyń Wiejskich ze Skarżyska Kościelnego otrzymało dyplom i nagrodę w Wojewódzkim Finale Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy Województwa Świętokrzyskiego.

- Wystawiliśmy warzywo „Bulwa Skarżyska” czyli zapomniany topinambur na surowo, przetworzony jako pasztet i jako chipsy – powiedział Szymon Płusa. - Bulwa jest zapomnianym, a niezwykle smacznym warzywem. Ma status warzywa dla biednej warstwy społeczeństwa oraz rośliny pastewnej dla zwierzyny łownej. Bulwa została wyparta przez ziemniak, jednak różni się od niego smakiem i tym, że można ją spożywać na surowo.

19402075 1726136897400943 4880297046045085989 o1

19250580 1726133770734589 2250763074195462182 o1

19400393 1726139847400648 1978496925035306654 o119441852 1726133370734629 6505495553566034648 o1

Foto nadesłał: Szymon Płusa

skarzyski-powiat-z-widokiem